Je hoeft helemaal niet ziek te zijn om toch iedere dag een heilzame portie muziek te kunnen innemen. Daarom vindt je hier dagelijks een nieuwe post met muziek en een verhaal erbij, hopelijk met bemoedigend effect. Verwacht alle soorten muziek door elkaar: pop, jazz, klassiek, folk, rap, enzovoort...

Het schrijvers-team bestaat inmiddels uit Jeroen Swarte, Hoorwurm en Flower Ella; drie muziekliefhebbers met enige kennis van zaken, en een vriendelijke portie missionarissendrang.

vrijdag 27 maart 2020

No milk today

De grootgrutters van het land hebben nieuwe maatregelen genomen ter bescherming van ons allen. Deurbeleid, spatschermen en geen contant geld. 27 soorten pindakaas, 34.8 strekkende meter bier en wijn, om maar niet te spreken van de hectoliters frisdrank, maken dat we een beetje de ruimte hebben in de lange gangpaden om elkaar gepast te passeren. Gelukkig is er een soort van vertrouwen over Nederland neergedaald en dat is niets te snel. Ik zag deze week nog een gapend gat in de stellingkast waar mijn favoriete merk hagelslag zou moeten staan. Maar dat staat in geen verhouding tot de grote pleepapier plundering van vorige week. En dat staat gelukkig in geen verhouding tot de compleet lege winkels in andere landen. Alsof er een kudde sprinkhanen doorheen gegaan was!

Maar laat  ons niet denken dat het nu een uitzonderingssituatie is. In de jaren zestig was het ook niet altijd makkelijk. Had je net een ons grutten in je mandje gedaan en sloeg je de hoek om op weg naar het zuivelschap, hing daar een groot bord: NO MILK TODAY! Ooit geprobeerd droge grutten weg te werken?

Dit bord inspireerde Graham Gouldman, bekend van o.a. ‘For your love’ (Yardbirds) , ‘Bus Stop’ (Hollies) en later lid van 10cc, tot het schrijven van de gelijknamige song. Het nummer werd in 1966 een grote hit voor Herman’s Hermits. De Hermits kwamen uit Manchester, hadden in 1964 hun eerste hit met ‘I’m into something good’, kregen ook een carrière in de USA en produceerden niet veel soeps meer na het vertrek van zanger Peter Noone in 1971, hoewel een groep onder die naam nog steeds bestaat. Het klokkenspel in het refrein was een idee van John Paul Jones, de bassist van Led Zeppelin.




Net bekomen van de schrik ga je door richting de groenteafdeling en daar staat dan een dame te schreeuwen: WHERE HAVE ALL THE FLOWERS GONE? Jaren zestig: 3 soorten groenten, 4 bloemen. 
Eigenlijk mag zo’n geintje als dit natuurlijk niet want het nummer is geschreven als een anti-oorlogslied, maar nood breekt wet. Pete Seeger, de Amerikaanse folk-artiest en sociaal activist, had in 1955 een vooruitziende blik en schreef er toen al een nummer over. De groten zijn hun tijd altijd ver vooruit! Seeger ging op z’n zeventiende bij een communistische jeugdvereniging en is zijn hele leven blijven vechten, middels zijn nummers en zijn activisme, voor de kleine man. Ook was hij een prominent lid van de burgerrechtenbeweging ('We shall overcome’). Bekende nummers van hem zijn: ’Turn, turn, turn’ (The Byrds) en ‘If I had a hammer’ (Trini Lopez). 




Denk je dat je alles gehad hebt, maar nee hoor. In de jaren zestig was het vaak behelpen en naast een schreeuwend gebrek aan wasmiddelen kraaien een paar lippen I CAN’T GET NO SATISFACTION. Zo kannie wel weer denk je, maar een paar weken later is het op de radio. Mick Jagger heet ‘ie en hij is van The Rolling Stones, een beatgroepje. Naast dat andere groepje werd dit groepje nogal bekend, dus daar hoef ik niks meer over te vertellen. ‘Satisfaction' stamt uit 1965 en is het nummer dat de Stones groot heeft gemaakt. 


P.S. In 2006 bracht Bruce Springsteen een bijzonder leuke tribute-cd uit met 13 nummers die door Pete Seeger populair werden: ’The Seeger sessions’. 




of




Hoorwurm

1 opmerking:

  1. Wat een ontzettend leuk verhaal, hoe je met een kritisch humoristische noot passende nummers in je verhaal opneemt. Even een verademing in de ernst van het moment

    BeantwoordenVerwijderen