Je hoeft helemaal niet ziek te zijn om toch iedere dag een heilzame portie muziek te kunnen innemen. Daarom vindt je hier dagelijks een nieuwe post met muziek en een verhaal erbij, hopelijk met bemoedigend effect. Verwacht alle soorten muziek door elkaar: pop, jazz, klassiek, folk, rap, enzovoort...

Het schrijvers-team bestaat inmiddels uit Jeroen Swarte, Hoorwurm en Flower Ella; drie muziekliefhebbers met enige kennis van zaken, en een vriendelijke portie missionarissendrang.

zondag 7 juni 2020

Hildegard von Bingen 3

De meeste adellijken hadden een opleiding; Hildegard niet. Ze heeft alles door inwijding. Ze was dus eerst een ongeletterde vrouw. In het klooster kon ze wel boeken gaan bestuderen, daar waren de bibliotheken, eigenlijk waren de kloosters de universiteiten van toen. Deze middeleeuwse non is niet “weltfremd”. Integendeel, ook tegenwoordig zijn haar opvattingen actueel. Ze heeft de gave van een ziener. Uit elk visioen kwam wel muziek voort, een boek, een mandala, of een geneesmiddel. Ze wist ook van astrologie. Ze is in feite een sjamaan, medicus en psychiater. Hoe is het mogelijk dat één mens al die dingen weet?
Talrijke mensen hielp zij bij ziekte en armoede. Soms genas zij met kruiden, anderen hielp ze met raad of edelstenen, gebed of handoplegging. Door háár gezegend water genas zij ook mensen. Blinden liet ze zelfs weer zien. Bij geestelijke aandoeningen dreef zij duivelen uit. Ze paste chirurgie toe en daar hoort ook het “aderlaten” bij; bloedzuigers, zuiveringskuren, voetbaden, wikkels, klei, aarde water. Je zou zo’n veelzijdige huisarts hebben!
Er zijn veel overeenkomsten met de klassieke Chinese geneeskunst, de Ayurveda en met Rudolf Steiner van de antroposofie. Ze heeft ook dingen van de oude “Native Indians” en ook van het Hindoëisme, Boeddisme en de Islam; bovenal is ze Christen/Katholiek. Je pakt eruit wat jou aanspreekt. Zo is ook mijn geloof.
Ik zal wat opschrijven van de wijsheid van Hildegard, waar we vandaag de dag hopelijk ook iets aan hebben of dingen beter kunt begrijpen. Als er onevenwichtigheid optreedt in de kosmos ontstaat er chaos, dat is ook zo bij de mens. Als de harmonie er is zal het lichaam, maar ook de geest, optimaal gezond zijn. Het is deze harmonie, dit evenwicht tussen de elementen die Hildegard “de paradijselijke toestand” noemt. Ik denk dan aan de onevenwichtigheid van de wereld van nu op vele gebieden.
Hildegard gaat uit van de leer der lichaamsvochten: droogteziektes, vochtige ziektes enzovoort. Hiermee verbindt ze ook de karakters van mensen. Alle elementen van de aarde en de hemel bevinden zich ook in de mens. Deze elementen vuur, lucht, water en aarde zijn onderling met elkaar verbonden en onscheidbaar. Hildegard legt de nadruk op de totaliteit van het menszijn. Ze heeft de gave van een ziener. En elke keer als ze van haar pad afwijkt wordt ze ziek (wie niet?). 
In het boek “Physica” omschrijft zij de natuur, omvattende alle planten en dieren, stenen, metalen en elementen, voorzien van medische uitleg. Het is zeer opvallend dat veel van hetgeen zij in de 12de eeuw schrijft, tegenwoordig bevestigd wordt door hypermodern laboratoriumonderzoek; over de cel, de stofwisseling, kanker, enzovoort. Haar pathologie is, hoe wonderlijk, onze kennis van de mens ver vooruit. 
Alle elementen van de aarde en de hemel bevinden zich ook in de mens. Deze elementen vuur, lucht, water en aarde zijn onderling met elkaar verbonden en onscheidbaar. De natuur is God; dat is het geloof. Nou dat geloof ik zeker.
Zij beschreef ook de psychosomatische geneeskunst; de leer van de gemoedsstemmingen. Ook in dit opzicht lijkt zij van de 20ste eeuw. Stemmingen en gemoedsbewegingen beïnvloeden de lichamelijke conditie van de mens. Innerlijke chaos leidt tot verkramping van het hart, de lever wordt te zwaar belast en de bloedvaten vernauwen zich. Rondom het hart ontstaat mist; de mens raakt licht ontvlambaar en komt in een mistig moeras, waarin het hart verzonken ligt, een damp die alle lichaamssappen doordringt en stuwt een ongekende bitterheid en grenzeloze woede door het lichaam die daarna de hersenen kunnen aantasten. Oerwoede. Spijt hebben kan ook leiden tot grote innerlijke conflicten, daarom moet al het falen goed verwerkt worden.
De tranen die vloeien bij verdriet en het tegengestelde lachen, ziet zij als orgastische uitingen van de mens; de voorwaarden voor een volledig leven. Niet geuite hartstocht of verdrongen hartstocht vergiftigd het organisme van de mens. 
Om contact met het “Hogere” te maken, werd de rode hoedhuid van de vliegenzwam op de kale plek in het centrum van de tonsuur gelegd, zodat de werkzame stoffen direct via de fijne bloedvaten in de huid konden worden opgenomen en naar de hersenen geleid. Blijkbaar wisten ze toen al van het 7de chakra, de kruin waar de spirituele energie binnenkomt en ook van hallucinerende werking van o.a. paddenstoelen. Hildegard had deze middelen niet nodig.
Nog even wat weetjes op een rijtje:
  • Er is geen verering van Hildegard, niet zoals bij Maria. 
  • Man en vrouw zijn één.
  • Kosmische lessen w.b. seksualiteit, vergelijkbaar met tantra.
  • In alles “maat “ hebben, alles met mate. En dan zegt ze er nog bij : “behalve in de muziek, zijn er geen maten”. Grappig, die andere maten.
  • Alles is energie (ook volgens de Chinese geneeskunst).
  • De duivel, de schaduw wordt in een schilderij van haar aan de ketting gelegd. De schaduw wordt wél beteugeld  maar wordt er niet uitgehaald; hij mag er zijn. Doet me denken aan Professor Jung en “de Schaduw “.
  • Het is goed voor je om je op z’n tijd terug te trekken.
  • Niet alles willen begrijpen.
  • De geneeskracht zit in wat de natuur geeft. De eenheid en kracht van en met de natuur.
  • Alles wat afgezonderd is van het geheel dat is ziekmakend. Oorspronkelijk is dat de zonde; zonde is afgezonderd van het geheel.
  • In de middeleeuwen is het: “Gezondheid én ziekte”. Ziekte is ook okay. Ziekte is een zelfontwikkeling, (in de Chinese geneeskunde ook ) 
  • Leonardo da Vinci en vele anderen zijn geïnspireerd door Hildegard.
Als laatste: Kus en omhelzing is voor haar de scheppende dialoog, de ich-und-Du relatie met God. Ik weet zeker dat zij de 1,5 meter afstand aangevochten had met vele wijze inzichten.
En nu weer naar de muziek.
Van liefde die overvloeit: 


Het volgende nummer is méérstemmig. 


De volgende video is met 4 zingende mannen: 


De laatste duurt iets langer dan 1 uur: 


Salukes,

Flower Ella

Geen opmerkingen:

Een reactie posten