Je hoeft helemaal niet ziek te zijn om toch iedere dag een heilzame portie muziek te kunnen innemen. Daarom vindt je hier dagelijks een nieuwe post met muziek en een verhaal erbij, hopelijk met bemoedigend effect. Verwacht alle soorten muziek door elkaar: pop, jazz, klassiek, folk, rap, enzovoort...

Het schrijvers-team bestaat inmiddels uit Jeroen Swarte, Hoorwurm en Flower Ella; drie muziekliefhebbers met enige kennis van zaken, en een vriendelijke portie missionarissendrang.

donderdag 4 juni 2020

Black Lives Matter

Waarschijnlijk heb ik tot nu toe te weinig gedemonstreerd, daarom nu maar even zo:

                                              BLACK LIVES MATTER                        


Goddammit!

Gelukkig is het vooruitgang ten opzichte van de tijd van Dr. King, dat zwart en wit nu samen demonstreren en dat gewoon vinden. Hopelijk bouwen ze ook samen een nieuwe maatschappij.
En nou ik toch lekker bezig ben: dat geldt niet alleen voor de VS. We weten allemaal dat het hier sinds de nodige jaren ook steeds meer gepolariseerd raakt. Aangevoerd door bedenkelijke figuren worden steeds meer groepen tegen elkaar opgezet, meestal uit naam van het niet bestaande volk en de misvatting dat de spreker superieur is aan de besprokene. Dat is helaas van alle tijden en van alle culturen, maar verbind er nooit consequenties aan. Van DNA tot IQ tot röntgenfoto, op wat kleine erfelijke factoren na zijn we als groepen allemaal gelijk. Wat ons scheidt is nurture, niet nature. Baby's discrimineren niet. Als je bv. de liefde van je leven tegenkomt, dan maakt het je toch niet uit of hij/zij tot je gedachte doelgroep behoort of niet. Veroordeel een ander dan ook niet als zij/hij andere keuzes dan jij durft te maken. Het leven is zoveel mooier met gelukkige mensen. 
Archie Shepp: 'Dr. King, the Peaceful Warrior'.




Sommige dingen blijven actueel, hoe graag je ook wil dat ze tot het verleden behoren. trump dreigt ermee het leger in te zetten tegen burgers. Waar dat toe leidt, weten we nog uit 1970 toen de toenmalige gouverneur van Ohio, onder Richard Nixon, the Ohio National Guard (reservisten) op 4 mei inzette tegen een vreedzame betoging op Kent State University. Resultaat: 4 doden en 9 gewonden door geweervuur. Het betrof toen ongewapende witte studenten die protesteerden tegen de uitbreiding van de Vietnamoorlog naar het neutrale Cambodja door middel van geheime bombardementen. Maar wit of zwart, jong of oud, homo of allochtoon of whatever dat maakt niet uit, een democratische regering zet het leger niet in tegen zijn eigen burgers want dan wordt het een dictatuur. 

David Crosby vertelde dat Neil de foto’s over het nieuws in “Life” zag, wit wegtrok en na ± 30 minuten terugkwam met ‘Ohio’. De protestsong werd de volgende dag opgenomen door CSN&Y. De volgende versie is van de live dubbel lp “4Way Street” uit 1971 en bevat zo mogelijk nog meer verontwaardiging. Soms is de boodschap belangrijker dan de uitvoering. 






4 Dead in Ohio.



Hoorwurm


Geen opmerkingen:

Een reactie posten