Je hoeft helemaal niet ziek te zijn om toch iedere dag een heilzame portie muziek te kunnen innemen. Daarom vindt je hier dagelijks een nieuwe post met muziek en een verhaal erbij, hopelijk met bemoedigend effect. Verwacht alle soorten muziek door elkaar: pop, jazz, klassiek, folk, rap, enzovoort...

Het schrijvers-team bestaat inmiddels uit Jeroen Swarte, Hoorwurm en Flower Ella; drie muziekliefhebbers met enige kennis van zaken, en een vriendelijke portie missionarissendrang.

vrijdag 5 juni 2020

Prince & Protest

Minneapolis is tot nu toe bij mij vooral bekend geweest als het thuishonk van muzikale grootheid Prince. Geboren in een arme wijk groeide hij op in deze stad, en runde hij tot op het laatst zijn muzikaal imperium vanuit het zelfgebouwde studiocomplex annex privépaleis 'Paisley Park'. De 'Minneapolis Midget' zei graag thuis te zijn, en kon regelmatig gespot worden terwijl hij een rondje fietste door de inmiddels wat hippere buurten van zijn geboortestad; hij zwaaide vriendelijk naar mensen die hem herkenden, maar foto's maken mocht niet.

Nu is Minneapolis om een andere reden in het nieuws, het zal geen uitleg behoeven; de moord op George Floyd vond hier vorige week plaats, wat hem tot  het meest recente symbool van raciaal gemotiveerd police brutality maakt. De zoveelste die deze twijfelachtige eer te beurt valt. Na Elliot Williams, Trayvin Martin, Tyrone West, Freddie Gray, Michael Brown, Sandra Bland... de lijst is treurig en eindeloos. 

Dat vond Prince ook. Hoewel zijn grote hits doorgaans over de Liefde en het Grote Levensfeest gaan, heeft hij ook een heel aantal nummers geschreven waaruit maatschappelijke betrokkenheid spreekt. Daarnaast doneerde hij met regelmaat en zonder ruchtbaarheid aan getroffen families en aan organisaties die verandering beoogden. 

In 2015 was het de 25-jarige Freddie Gray die slachtoffer werd van politiegeweld. Hij was gearresteerd voor het bezit van een mes, maar tijdens vervoer in het politiebusje was hij kennelijk zo aangepakt dat zijn nek en rug gebroken weren, en hij in coma raakte waardoor hij een week later overleed. Net als nu in Minneapolis ontstonden naar aanleiding van deze tragedie protesten en rellen in de straten van Baltimore.
Prince schreef een gelijknamige song en droeg dat op aan Gray en alle andere slachtoffers.



Het nummer 'Mary don't weep' gaat eveneens over de gewelddadige wereld waarin veel zwarte Amerikanen opgroeien. 


Een veel ouder nummer van Prince, 'Sign o' the times' uit 1987, is een opsomming van de problemen die hij in de wereld van toen om zich heen zag. 


In deze podcast wordt zinvol over de kwestie gepraat, en komt er ook een aantal cijfers op tafel over de structurele ongelijkheid tussen zwarte en witte inwoners... "in Amerika" wil ik automatisch toevoegen, maar de mondiale verontwaardiging suggereert dat het niet alleen een Amerikaans probleem is. 


Tot morgen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten