Je hoeft helemaal niet ziek te zijn om toch iedere dag een heilzame portie muziek te kunnen innemen. Daarom vindt je hier dagelijks een nieuwe post met muziek en een verhaal erbij, hopelijk met bemoedigend effect. Verwacht alle soorten muziek door elkaar: pop, jazz, klassiek, folk, rap, enzovoort...

Het schrijvers-team bestaat inmiddels uit Jeroen Swarte, Hoorwurm en Flower Ella; drie muziekliefhebbers met enige kennis van zaken, en een vriendelijke portie missionarissendrang.

zondag 21 juni 2020

Leonard Cohen

Deze dichter en sing-songwriter is het zeker waard om een aparte blog over te schrijven.
Leonard Norman Cohen wordt geboren op 21 september 1934 in Montreal, Canada. De familie is Joods en welgesteld. Op 15 jarige leeftijd ontdekt Cohen de gedichten van Federico Garcia Lorca. Daar is hij van onder de indruk. Hij gaat zelf gedichten schrijven en gaat op muziekles. Op de High school speelt hij in een trio “The Buckskin Boys” country en westernmuziek. Ook begint hij dan aan een studie kunstgeschiedenis en als zijn eerste gedichtenbundel verschijnt is hij vastbesloten om schrijver te worden. Hij leest zijn gedichten voor in koffiehuizen, begeleid door jazzmusici. Soms begeleidt hij zichzelf op gitaar. In 1959, op zijn vijfentwintigste ontvangt hij een toelage van de Canada Councel en vertrekt naar Londen. In 1960 reist hij via Jeruzalem naar het Griekse eiland Hydra. Hij wordt opgenomen in een internationale kunstenaarskolonie, koopt een huisje met geld van een erfenis en begint een relatie met de Noorse Marianne Ihlen. De liefde is blijvend, al blijven ze niet bij elkaar. Hij heeft nogal wat relaties gehad; ik tel er tenminste 10. In ‘n Monastery poem schrijft hij: ”You go your own way and I go my own way, “that is love”.
In 1967 treedt Cohen voor het eerst op als zanger. Hij krijgt meteen een platencontract. Zijn eerste
 album is 'Songs of Leonard Cohen'. Er zullen er nog 22 volgen. In 1969 maakt hij voor het eerst kennis met de Zen-leraar Joshu Sasaki Roshi. Hij verhuist wat later naar Los Angeles, zodat hij vaker naar het Zencentrum van Roshi toe kan gaan. Het album 'recent songs' verschijnt en hij gaat op reis voor een lange wereldtournee. Na een paar moeilijke jaren rond 1988 (door depressies en relatiebreuken) verschijnt het album 'I am your man'. Het album slaat zeer goed aan bij het jonger publiek. Hij gaat weer op tournee. In 1994 verkeert Cohen in een crisis. Hij gooit zijn pillen van het ziekenhuis weg en vertrekt naar het klooster van Roshi. Na 3 jaren in het klooster geleefd te hebben wordt Cohen officieel monnik met als naam Jikan = de stille. Zijn achternaam “Cohen” betekent priester; zijn opa was rabbijn. 
In 2004 ontdekt Cohen dat zijn manager Kelley Lynch (ex-relatie) miljoenen dollars heeft verduisterd. Zijn spaargeld is verdwenen. Hij heeft geen wrok tegen deze vrouw; hij zegt dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen geld. Cohen gaat op tournee met als doel zijn financiën op orde te brengen. De optredens zijn zeer succesvol. De tour gaat door tot 2010. Een nieuw album verschijnt “Old ideas”. Cohen is dan inmiddels 78 jaar en vertrekt weer voor een tournee door de wereld. In 2016 gaat het gerucht dat hij ernstig ziek is en klaar om te sterven. In juli van dat jaar sterft zijn grote liefde Marianne Ihlen in Oslo. Ze hebben steeds contact gehouden; de liefdesbrieven naar en van Marianne Ihlen hebben begin 2020, 10 miljoen dollar opgebracht. Er is ook een bioscoopfilm over Leonard en Marianne. In hun laatste telefoongesprek zegt Leonard dat hij haar snel zal volgen. Hij zegt dat hij klaar is om te sterven. Dankzij de jarenlange meditaties kan hij geestelijk veel aan. Op 7 november 2016 overlijdt Cohen in LA en wordt op 10 november begraven. Op 11 november wordt wereldwijd bekend gemaakt dat hij is overleden.
Mijn persoonlijke verbinding met Leonard Cohen: Van mijn eerste serieuze vriendje kreeg ik op mijn zeventiende verjaardag een LP van Cohen. Ik wist niet wat ik ermee aan moest. Ik dacht: “kent Jack mij zo slecht dat hij denkt dat ik dit mooi vindt?“. Ik vond Cohen toen zo treurig, zo somber en traag. Ik was in die tijd meer van optimistische extraverte swing muziek en geen donkere luistermuziek. Hoe de overgang is gegaan weet ik niet precies, maar ik vind zijn liederen prachtig en ontroerend. In 2012 ben ik naar zijn optreden geweest in Brussel. Hartstochtelijk en onderbuikgevoelens met jong en oud publiek op een mystieke locatie en…. wat een bescheiden man; elke keer zijn hoed afzetten en een knielende buiging maken en dat op 78 jarige leeftijd.
In deze geseculariseerde wereld moet je lef hebben om over de ziel te zingen, want je wordt al gauw niet serieus genomen. Je wordt in een hokje gestopt van een of andere religie. De rationalisten en materialisten hebben de ziel doodverklaard. En zij lijken de heersende opinie te vertegenwoordigen. 
Het diepe inzicht heeft hij van Joodse schrijvers die hij bestudeerd heeft en hij heeft zich verdiept in de I Ching, het leggen van Tarotkaarten, Scientology, Yoga, de Rozenkruisers,  de Christelijke traditie, Soefisme en het Boeddhisme. Cohen liet zich niet vangen in een ideologisch of religieus systeem. Hij heeft géén religieuze attitude zegt hij. Ook daarom blijft hij voor mij een aantrekkelijke dichter met een boodschap.
Op het meesteralbum “Recent Songs” komen allerlei invloeden samen. De prachtige muziek klinkt aangenaam warm, romantisch en Oost Europees. Op dit album zie je een kleine vliegende kolibrie. Het symbool van de kolibrie verwijst naar de zoektocht naar liefde en innerlijke wijsheid. Later zal hij het symbool van de kolibrie nog vaker laten zien, de zoektocht is zijn leven lang doorgegaan. Het is een zoektocht die uit noodzaak begonnen is, omdat angst, paniek en depressie hem steeds weer overvielen. De weg naar binnen was een wanhoopspoging om iets van licht in de duisternis te vinden. 
De stem van Leonard Cohen kwam óp voor de kwetsbare menselijke ziel. In het nummer: The window heeft hij het over “gentle this soul”. Wiens ziel? Het gaat over de scheiding tussen 'binnen' en 'buiten'. Breng de 2 delen samen zegt hij in een interview. In een soort mystieke opgang wordt de scheiding opgeheven. In het refrein zit een uitnodiging om de gekwelde ziel lief te hebben. Why do you stand by the window, abandoned to beauty and pride? Waarom sta je bij het venster overgelaten aan schoonheid en trots? Het is zo’n Koan-vraag (een Boeddhistische vraag om inzicht te verwerven). Wie staat er bij het raam? Bij  Cohen wordt dit nooit een stellige of rechtlijnige boodschap. Er blijft een niet weten of zelf invullen in zijn poëzie doorklinken. Een aanrader is het boek over Cohen: “Wees lief voor deze ziel” van Frank Kazenbroot. Dit boek is een “must” voor fans.

Het volgende lied: Anthem, there is a crack in everything, that is where the light gets in. Zo kan het licht erin. Niets en niemand is perfect. Het refrein luidt: “Ring the bells that still can ring". Niet alle klokken doen het, maar luid de klokken die het nog wel doen. In alles zit een barst, een scheur. Aanvaard de gebrokenheid van het leven. 


"So long Marianne" is tesamen met "Hallelujah" zijn grootse hit. Bob Dylan was de enige die iets positiefs zag in Hallelujah. De grote menigte volgde pas 4 jaar later.
Hier een uitvoering met panfluiten, gitaar en regenmaker. 

En So long Marianne, live in Dublin. 


Bij het volgende lied heeft hij aan het eind een verassend antwoord op een mysterieuze kwestie: "Tower of Song", live in London. 

Voor degene die het nog niet weten: er is een oorlog gaande; de maatschappelijke strijd tussen rijk en arm, man en vrouw, tussen zwart en wit. Het volgende lied gaat erover: "There is a war", live 1985.

We gaan verder met: "Who by fire", live London. Een prachtig begin met een 12-snarige gitaar.


Cohen was een mens die leed aan de verdeeldheid in zijn eigen ziel en die de pijn van andere mensen meevoelde. Hij zag zichzelf vaak als geneesheer die met zijn songs de zieke mens beter kon maken. Veertig jaar later zal hij een lied over dit thema zingen. “Come Healing” Hij was ouder en wijzer geworden en zong nu niet over zijn eigen genezende kracht maar vroeg aan een ánder om alles te helen wat uit elkaar gevallen was. “Kom de menselijke geest genezen, kóm het lichaam genezen, genees het hart, maak ons héél !. De warme melodie, mooi gezongen door de Webb Sisters is heel troostend. 


Ik heb een lichtje laten schijnen op het bijzondere en diepzinnige werk van Leonard Cohen. Het verhaal is eigenlijk niet af; bij mij leeft hij voort.
Dank je wel voor het lezen, ik heb het graag geschreven.
Muzikale healing,
Flower, Ella.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten