Je hoeft helemaal niet ziek te zijn om toch iedere dag een heilzame portie muziek te kunnen innemen. Daarom vindt je hier dagelijks een nieuwe post met muziek en een verhaal erbij, hopelijk met bemoedigend effect. Verwacht alle soorten muziek door elkaar: pop, jazz, klassiek, folk, rap, enzovoort...

Het schrijvers-team bestaat inmiddels uit Jeroen Swarte, Hoorwurm en Flower Ella; drie muziekliefhebbers met enige kennis van zaken, en een vriendelijke portie missionarissendrang.

zaterdag 4 april 2020

Iets stevigers

Collega Swarte is duidelijk van een heel andere generatie dan uw ondergetekende. Airpods, podcasts, straks gaat ‘ie nog beginnen over laptops. Bovendien bestaan er sterke vermoedens dat hij in het bezit is van een smartphone! Maar wat betreft het winkelen lopen de ervaringen wel parallel. Het is uitkijken geblazen. Hoe ga je erin en hoe kom je eruit? Daar moet geen verschil tussen zitten. De meeste mensen houden rekening met elkaar, maar er zitten soms exemplaren tussen! Van die types die nog snel even tussen 2 mensen door moeten, of horken die in je nek gaan hangen omdat ze "daar iets moeten hebben". Ik ben bang dat het erger gaat worden naarmate de situatie langer duurt en mensen geïrriteerd raken.
Laat ons vechten tegen de onder- en bovenhuidse irritatie, snotverdomme.

Onlangs mocht ik vernemen dat een van de beste indicatoren dat je COVID19 hebt opgelopen een plotseling verlies van reuk- en smaakzin is. Dat zou al gauw aanleiding geven muziek te draaien van Nirvana met ‘Smells like teen spirit’ , Les garçons de la chanson met ‘Madame, qu’est-ce que c’est que ca? Ou est ma bouillabaisse?’ of Ewan McGillicuddy met ‘Ah, just one more wee dram!’, maar nee. Vandaag is het tijd voor iets stevigers, tijd voor een kleine hoeveelheid lichaamsbeweging. Probeer thuis ook eens wat meer te lopen door porties kleiner te maken. Niet een hele boterham meenemen van de keuken naar de huiskamer, maar een halve of 1/6 en dan weer terug. De stappenteller schiet omhoog! Hetzelfde geldt voor dranken: mogen wij de eierdop aanraden.

Om er in te komen maar eens een loom nummer van Joe Walsh uit 1973. Hij was zijn carrière in 1965 in The Measles (lekker toepasselijk) begonnen voordat hij via de James Gang en Barnstorm in 1975 bij de Eagles uitkwam, die gelijk ‘Hotel California’ maakten.

In ’The Rocky Mountain Way’ maakt Walsh gebruik van de zogenaamde 'talk box'. Vanaf het begin van de elektrische gitaar (1920-1930) hebben mensen geprobeerd het geluid te veranderen door middel van zogenaamde effecten. In principe zit het effect (of diverse gekoppelde, ze komen in allerlei soorten en maten) tussen de gitaar en de geluidsbox:
                              gitaar ➡️ kabel ➡️ effect(en) ➡️ kabel ➡️ geluidsbox
Het geluid gaat dus direct van de gitaar naar de geluidsbox. Bij gebruik van de “talk box’ gaat het geluid van de gitaar naar de ’talk box’, waar het geluid wordt afgebogen naar een slang die richting microfoon loopt:
                              gitaar ➡️ kabel ➡️ ’talk box’ ➡️  ❌ geluidsbox
                                                                             slang
                                                                               ⬇️
                                                                        microfoon ➡️ geluidsbox

Als de slang bij de microfoon aankomt kan de gitarist die in zijn mond stoppen en het geluid beïnvloeden door aan- of ontspannen van mondspieren. Aardig effect voor een keertje maar niet iets voor dagelijks gebruik.




In ‘Central Park’, het volgende nummer, ligt het tempo iets hoger. Het is geschreven door gitarist Les Dudek. Naast zijn solo lp’s is Dudek als sessie-muzikant te horen op lp’s van de Steve Miller Band, Stevie Nicks, Dave Mason en op o.a. ‘Jessica' van The Allman Brothers Band. De tekst dateert van voor het coronavirus.




Deep Purple staat, samen met Led Zeppelin en Black Sabbath, bekend als een van de pioniers van heavy metal muziek en is sinds 1970 o.a. bekend van ‘Child in Time’. Hoewel je het niet direct zou zeggen, is heavy metal muziek (solo's) vaak geïnspireerd door klassieke muziek. Toen Richie Blackmore, de gitarist van 1968-1975, van zijn vader een gitaar kreeg, wilde senior wel iets fatsoenlijks horen voor z’n centen en moest Richie naar klassieke gitaarles. Het harde geluid en de lange solo’s zijn andere kenmerken van heavy metal. De eerste zanger van de band was Ian Gillan, ook bekend als de originele ‘Jesus’ op de lp versie van ‘Jesus Christ Superstar'.

Vandaag een nummer van hun 6e lp ‘Machine Head', waar ook het bekende ’Smoke on the Water’ op staat, getiteld ‘Lazy’. "You’re lazy”, dat slaat natuurlijk niet op ons.


Hoorwurm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten