Je hoeft helemaal niet ziek te zijn om toch iedere dag een heilzame portie muziek te kunnen innemen. Daarom vindt je hier dagelijks een nieuwe post met muziek en een verhaal erbij, hopelijk met bemoedigend effect. Verwacht alle soorten muziek door elkaar: pop, jazz, klassiek, folk, rap, enzovoort...

Het schrijvers-team bestaat inmiddels uit Jeroen Swarte, Hoorwurm en Flower Ella; drie muziekliefhebbers met enige kennis van zaken, en een vriendelijke portie missionarissendrang.

donderdag 9 april 2020

Podcasts

Sommige muziek komt met gestrekt been je gemoed in; meteen bij de eerste keer dat je 't hoort ben je geraakt, en in het beste geval is dat effect blijvend. Iedere keer opnieuw gebeurt er iets, word je tot luisteren gedwongen, hoor je in hetzelfde steeds weer iets nieuws. Muziek kan op die manier een metgezel worden in ons leven. Hetzelfde liedje, dezelfde plaat kan in verschillende fases van je leven een nieuwe betekenis krijgen. Dat is een niet te bevatten kwaliteit van muziek, en van kunst in het algemeen. En dan is er noodzaak noch behoefte om een verklaring te geven voor dat effect. Het is gewoon troostend, kalmerend, of het geeft juist energie. 


Hoe waardevol deze ervaring ook mag zijn, als dat de enige manier is waarop we naar muziek luisteren, dan ligt het minder voor de hand dat je nieuwe muziek zult ontdekken. Bij het beluisteren van nieuwe en onbekende muziek(genres) zal de 'klik' vaker niet dan wel gebeuren. Maar inmiddels heb ik ruimschoots ervaring met de ervaring dat er mooie, interessante, waardevolle, prikkelende en uiteindelijk dierbare muziek in je (virtuele) CD-kast terecht kan komen die je nooit te horen had gekregen als je het bij de bekende 'soundtrack van je leven' had gelaten.


Mij helpt het om meer van de achtergronden van de muziek te weten. Waarom is het Gregoriaans éénstemmig? Waarom is moderne muziek altijd zo moeilijk? Wat is er romantisch aan Beethoven? Kon Dylan niet beter zingen? Waarom klinkt deze muziek zo droevig? Kun je de Matthäus mooi vinden zonder gelovig te zijn? Waarom klinkt jazz vaak zo nerveus? Wat zijn de ontwikkelingen geweest in de volksmuziek? Enzovoort enzovoort.
Dit blog probeert in die behoefte te voorzien.

Maar ik wil vandaag graag de aandacht vestigen op de inmiddels indrukwekkende hoeveelheid podcasts die online worden aangeboden. Over allerlei onderwerpen, maar zeker ook over muziek. In die podcast vind je verhalen, overzichten, interviews en veel muziek. Meer dan genoeg voor een heel aantal saaie corona-dagen!


Het handigst is om op je smartphone of tablet een podcast-app te downloaden, en daarin de podcast van je keuze te zoeken (bijvoorbeeld door zoekwoord 'muziek' of geschiedenis of politiek in te voeren), en je daar op te abonneren. Iedere keer als er een nieuwe podcast is, verschijnt die in je lijstje.
Maar ook op een computer zijn al die podcasts op een eigen pagina te vinden. Die pagina's zet ik hier in een lijst. Die lijst zal nooit volledig kunnen zijn, maar wellicht is het een aanzet.


Jazziness
Een gedegen en toch toegankelijk overzicht van de hele jazzgeschiedenis, in smeuïg Vlaams.

Benjamin Herman
De gelauwerde saxofonist presenteert relaxt zijn eigen selectie uit actueel en voorbij repertoire.

Woodstock
Vier afleveringen rond de muziek op het legendarische Woodstockfestival eind jaren '60.

Psychocandy
Presentatrice Lotje IJzermans duikt in heden en verleden, interviewt muzikanten, en laat veel verschillende muziek de revue passeren.

Phil Horneman
Verrassende keuze van deze jazz- en soulkenner.

The future of Rock and Roll
Veteraan Bram van Splunteren neemt je mee in de geschiedenis van de rock en de roll.

Zes losse tanden
Nieuwe releases in de rockmuziek, voor iedereen die bij wil blijven.

Bach van de dag
Bachliefhebber presenteert dagelijks zijn muzikale scheurkalender. Iedere dag een inspirerend verhaal over de muziek van Bach.

Ontdek de Matthäus van binnenuit
In een paar podcast leer je veel meer over de symboliek en de muziek in Bachs meesterwerk.

Reinbert
Mooie podcast over de kortgeleden overleden musicus/dirigent/componist Reinbert de Leeuw.

Karlheinz
Een even mooie en interessante vierdelige podcast over de belangrijke en wonderlijke componist Karlheinz Stockhausen.

De Castraten
Fascinerende uitgebreide en zeer deskundige podcast over de complete geschiedenis van de castraten in de muziek.

Vrije geluiden
Voor iedereen die ongegeneerd dwars door alle genres heen nieuwe muziek wil leren kennen. Interviews en muziek.



Tot morgen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten