Je hoeft helemaal niet ziek te zijn om toch iedere dag een heilzame portie muziek te kunnen innemen. Daarom vindt je hier dagelijks een nieuwe post met muziek en een verhaal erbij, hopelijk met bemoedigend effect. Verwacht alle soorten muziek door elkaar: pop, jazz, klassiek, folk, rap, enzovoort...

Het schrijvers-team bestaat inmiddels uit Jeroen Swarte, Hoorwurm en Flower Ella; drie muziekliefhebbers met enige kennis van zaken, en een vriendelijke portie missionarissendrang.

vrijdag 3 april 2020

Stand by me

Twee dagen geleden was het nog 'Don't stand so close to me', en nu gaan we naar het schijnbaar tegengestelde 'Stand by me' van Ben E King uit 1961.

Hoewel mijn werk -de groepsactiviteiten- volkomen stil ligt, hebben we toch muziek naar bewoners van een woonvorm kunnen brengen, in de vorm van wat we inmiddels 'gevelconcertjes' noemen. Diego, een zanger/muzikant, speelde 2 setjes van 45 minuten op de stoep en in de tuin van woonvormen van de RIBW, met publiek dat op vereiste afstand van de artiest en van elkaar bleef. Dat was een groot succes, en zeker voor herhaling vatbaar. Kijk hier maar even mee:


Het is een mooi liedje in deze tijd, waarin we elkaar dan wel fysiek niet te dicht mogen naderen, maar elkaar in overdrachtelijke zin juist nabij kunnen zijn. 

Stand by me is geschreven door soulzanger Ben E. King. Hij vertelde later dat hij net een nummer met zijn groep The Drifters had opgenomen, en dat ze nog wat studiotijd over hadden. Of ie nog iets had? Nou... hij had toevallig wat zitten rommelen met een nieuw liedje, of eigenlijk een update van een oude gospelsong van Sam Cooke. King gaf er een totaal nieuwe feel aan. De aanwezigen in de studio herkenden meteen een nummer met hitpotentie, en gingen onverwijld aan de slag, met als resultaat een liedje dat, door dat het inmiddles door meer dan 400 artiesten op de plaat is gezet, de kassa flink heeft doen rinkelen. In 2012 stond de teller op ruim 21 miljoen euro, and counting


Ben E. King heeft zich dus losjes laten inspireren door een gospelsong van Cooke, die het, hoewel hij zelf een begenadigd vocalist was, liet zingen door Johnnie Taylor en The Soul Stirrers.


Maar ook die gospelversie heeft een nog oudere bron. In 1905 heeft dominee Charles Albert Tindley, een heel interessante en invloedrijke figuur in de Amerikaanse Methodistenkerk, een hymne gecomponeerd met dezelfde titel 'Stand by me'. Deze hymne was gebaseerd op psalm 46 'Een vaste burcht is onze God', die overigens talloze componisten heeft aangespoord tot toonzetting. Wellicht heeft deze zo geklonken:  


Een echte gospelversie is er ook, van later datum uiteraard, door deze ongeremde Sister Josephine James (1965):


Terug naar het liedje waar deze hele trip down history lane mee begon, Kings song, die juist door zijn eenvoud en zijn ingehouden ritmiek een intrigerende klank heeft gekregen. Stand by me is ook opgenomen in de songbook van de organisatie, nee: beweging, 'Playing for Change', die wereldvrede wil bevorderen door muziek. Als dat nog wat vaag klinkt, dan raad ik je aan het volgende hartverwarmende filmpje te bekijken:


Tot morgen!



1 opmerking: