Je hoeft helemaal niet ziek te zijn om toch iedere dag een heilzame portie muziek te kunnen innemen. Daarom vindt je hier dagelijks een nieuwe post met muziek en een verhaal erbij, hopelijk met bemoedigend effect. Verwacht alle soorten muziek door elkaar: pop, jazz, klassiek, folk, rap, enzovoort...

Het schrijvers-team bestaat inmiddels uit Jeroen Swarte, Hoorwurm en Flower Ella; drie muziekliefhebbers met enige kennis van zaken, en een vriendelijke portie missionarissendrang.

maandag 20 april 2020

One world: together at home

Het lijkt in Nederland en in de meeste andere Europese landen de goede kant op te gaan met de Corona-crisis, gelukkig. In Amerika zijn ze nog niet zo ver, helaas. Daar is de situatie in dichtbevolkte gebieden, bijvoorbeeld een miljoenenstad als New York, nog lang niet onder controle. En dat die situatie deel door wanbeleid een schaal heeft bereikt 'that nobody has ever seen anything like it' (om Trump zelf maar eens te parafraseren) is dagelijks in het nieuws.

En waar de nood het hoogst is, daar biedt muziek troost en verbinding. En -in dit geval ook niet onbelangrijk- een mogelijkheid om geld in te zamelen om de nood te lenigen. Al eerder schreven we in dit blog over de liefdadigheidsconcerten in de loop van de geschiedenis, waarvan Live Aid in 1985 een relatief recent voorbeeld is; daar werd aandacht gevraagd voor de schrijnende toestand in het derde wereldland Ethiopië. Waarschijnlijk heeft niemand in diezelfde recente geschiedenis kunnen of willen bevroeden dat in 2020 onze eigen 'eerste wereld' het doel zou worden van een dergelijke grootschalige liefdadigheidsactie. Waarbij we maar even niet de discussie aangaan of de VS van A nog wel tot de eerste wereld gerekend kan worden.


Hoe dan ook, de organisatie Global Citizen vraagt al sinds 2012 aandacht voor mensen die op deze wereld in extreme armoede leven. En een belangrijk vehikel voor die aandacht is de muziek, waarvoor dan ook jaarlijks festivals georganiseerd worden. Festivals waar mensen naar toe gaan, en dan samen van muziek genieten, op .... zeg maar.... veel minder dan 1,5 meter afstand van elkaar. Dat kan dus niet meer, en daarom bedacht de organisatie de actie 'One World: together at home'. Onder andere actieboegbeeld Lady Gaga vraagt aandacht voor iedereen die zich inzet om het COVID19-virus te bestrijden, en zamelt geld in voor hulp aan slachtoffers. 

De line-up van artiesten is een hele mooie, en ik zal er een paar hieronder plaatsen. Deelname is ook voor de artiesten in zekere zin laagdrempelig, en dat is niet bedoeld als bagatellisering van hun bereidwilligheid. Het levert bovendien een intiem en 'relatable' plaatje op: wereldberoemde popmuzikanten die in hun eigen huiskamer, vaak unplugged, een nummer uitvoeren. Dat de kwaliteit van de bijdragen nogal verschilt nemen we maar voor lief, al moet gezegd worden dat de jongere generatie over het algemeen een veel beter beluisterbaar liedje inzenden dan (ok, namen!) de Elton John's, Stevie Wonder's en de Paul McCartney's van weleer.

The Rolling Stones laten echter zien hoe je op afstand toch verdienstelijk samen kan spelen, hoewel in ieder geval één van de vier heren zit te playbacken. Maar goed, toch leuk.



Eddie Vedder van Pearl Jam schreef een bemoedigend nummer speciaal voor deze crisistijd, en voert het uit in een haast rituele omgeving met kaarsen en traporgel.



Een ander toepasselijk nummer 'Stand by me', ook al eerder besproken in dit blog, werd vertolkt door John Legend en Sam Smith.



Niet alleen popmuzikanten, maar musici uit het klassieke domein droegen hun muzikale steentje bij. Hier een een wel heel dromerige versie van Chopins eerste nocturne, door het echtpaar Lang Lang en Gina Alice Redlinger.



Niet de beste prestatie, maar wel door een van de interessantste jonge zangeressen van dit moment Billie Eilish, samen met haar onmisbare broer Finneas. 



Een mooie performance van Taylor Swift, die we vaker aantreffen op grote podia, maar die toch iets van de bescheiden singer-songwriter weet te behouden.



Tot slot een bijdrage van leading Lady Gaga zelf met het liedje 'Smile', ditmaal niet in een jurk van biefstukjes. Het lijkt er meer op dat ze maar wat zit te dollen achter de piano, maar dat maakt het wel weer grappig.



Benieuwd naar andere perfomances? Scroll op je gemak door de stream op YouTube, en zie wie er nog meer liedjes vanuit hun huis- of slaapkamer zongen, in de strijd tegen het coronavirus.

Tot morgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten