Je hoeft helemaal niet ziek te zijn om toch iedere dag een heilzame portie muziek te kunnen innemen. Daarom vindt je hier dagelijks een nieuwe post met muziek en een verhaal erbij, hopelijk met bemoedigend effect. Verwacht alle soorten muziek door elkaar: pop, jazz, klassiek, folk, rap, enzovoort...

Het schrijvers-team bestaat inmiddels uit Jeroen Swarte, Hoorwurm en Flower Ella; drie muziekliefhebbers met enige kennis van zaken, en een vriendelijke portie missionarissendrang.

woensdag 13 mei 2020

Dames 1

Vandaag een aantal dames die minstens één dag in de spotlights verdienen. Er is geen verbindend thema, behalve dat zij ooit door iets of iemand in mijn blikveld gekomen zijn en dat zij vaak een klein aantal albums hebben uitgebracht. Sommigen zijn na initieel succes weggezakt naar de periferie van de aandacht en een aantal kenden dat initiële succes pas na 30-40 jaar. Ik weet zelf ook niet al te veel van hen af, dus als je meer wilt weten: zoek ze op.

Degene aan wie ik het eerst moest denken is Julie Driscoll (van de Dylan/Danko song ‘This Wheel’s on Fire’) die na een aantal leuke lp’s met Brian Auger and the Trinity trouwde met Keith Tippett. Tippett is een jazz pianist en met hem verandert zij haar poppy stijl naar jazz en daarna naar wat ik dan maar stemkunst noem. Dit nummer, ‘Ocean and Sky’ uit 1975, weerspiegelt die ontwikkeling al.



Marina Belica, de huidige lead-zangeres van The October Project, bracht in 2000 een ep (grote single) met vijf nummers uit, waaronder ‘When You Go’: 


“Just Another Diamond Day”, het debuut-album van Vashti Bunyan uit 1970, was geen succes en Bunyan zei de muziekwereld vaarwel. De lp verwierf in de jaren daarna een cult status en in 2005 bracht Bunyan haar tweede cd uit “Lookaftering” met o.a. ‘If I Were-Same But Different’:


Op haar cd “Virgin Maries of the World” uit 2003 staat 'Planctus Ante Nescia’ (De klaagliederen van Maria). De tekst is van het oudst bekende Hongaarse gedicht en behelst het geweeklaag van Maria bij het kruis van haar zoon. Het werd rond 1300 in een Latijns manuscript gekopieerd en verwierf daarna bekendheid in de hele middeleeuwse wereld. De zangeres is Savina Yannatou, een Griekse die haar zangstudies in Londen voortzette en een groot aantal stijlen beheerst, tot en met keelzingen aan toe.


Hoorwurm


Geen opmerkingen:

Een reactie posten