Ondanks de nogal kunstmatige gang van zaken, was de sfeer toch enthousiast; iedereen, ondergetekende incluis, was blij elkaar weer te zien en weer iets samen te kunnen doen.
Het betekent ook dat een deel van de 'normale' groep niet kon deelnemen, en dus tot volgende week, of zelfs de week daarna moet wachten om naar de luisteractiviteit te kunnen komen. Om de 'thuisblijvers' te laten weten wat we op vrijdagmiddag in de groep besproken en beluisterd hebben, doe ik in dit blog steeds op zaterdag verslag. Vandaag dus de eerste.
Ik besloot om het programma maar open te laten. Ik heb zelf altijd genoeg achter de hand, maar ik was vooral benieuwd naar de muziek die de afgelopen periode betekenis heeft gekregen: steun, optimisme, bezinning... maakt niet uit.
Marc noemde meteen een liedje dat hem steeds door het hoofd speelde toen hij in de lege stad was; het liedje 'Ghost Town' van The Specials. Eigenlijk gaat het nummer uit 1981 over de werkloosheid in Engeland, en de staat waarin de verpauperde binnensteden waren, en de woede daarover.
Maarten vertelde dat hij veel had pianogespeeld in de afgelopen periode. Het verbaasde hem soms dat hij het boek van het 'Wohltemperierte Klavier' van Johann Sebastian Bach kon openslaan, en dat hij dan nog steeds bladzijden tegenkwam die hij nooit had gespeeld. Hij blijft de préludes en fuga's spelen. Hier nr. 12 uit het eerste boek, in F mineur, gespeeld door Andrei Gavrilov.
In een playlist van spotify kwam Els een nummer van Joy Division tegen dat haar herinnerde aan haar jeugd in de tachtiger jaren: 'Love will tear us apart'. Konden we even terugmijmeren naar de middelbare schooljaren waarin de 'New Wavers' een in het zwart geklede groep op het plein was.
Tijd voor een sfeerswitch. Ellen vertelde erg onder de indruk te zijn van het tweede deel van het concert voor 2 piano's van Francis Poulenc, waar ik een vlog over heb gemaakt. Heel bijzonder en apart vond ze het, er zat iets 'ave-rechts' is (vond ik een erg leuke term). We hebben de versie van de broertjes Jussen beluisterd, waarbij de discussie ook nog even ging over of Arthur of Lucas nou de leukste van de twee was... (en wie is eigenlijk de oudste?)
Tamelijk associatief bracht ik naar aanleiding van het voorgaande het tweede deel van een vioolconcert van Sergej Prokofjev te berde. Het heeft voor mij dezelfde helderheid, gecombineerd met stemmen van het orkest die daar af en toe haaks op lijken te staan. En een prachtige melodie.
Hier is het hele (tweede) vioolconcert, gespeeld door onze eigen Janine Jansen.
Tot slot had Ans een leuke afsluiter van deze middag, met een optreden van Sven Ratzke. Wat is Ratzke eigenlijk?, vroegen we ons hardop af... cabaretier, performer, stand-up comedian, zanger, ... vanalles dus. De meesten kenden hem al van zijn vrijwel jaarlijkse optredens tijdens de Vierdaagsfeesten in Nijmegen.
Hier zingt hij 'Life on Mars' van David Bowie, van een optreden in het Amsterdamse Concertgebouw samen met het Metropole Orkest.
Hopelijk geeft dit een indruk van deze eerste luistermiddag. Het is onmogelijk om alle gesprekken weer te geven. Volgende week zaterdag kun je de tweede beschrijving van de middag hier lezen. Tot die tijd verschijnen er dagelijks andere verhalen over muziek van ondergetekende, en van Hoorwurm en Flower Ella.
Tot volgende week!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten