Je hoeft helemaal niet ziek te zijn om toch iedere dag een heilzame portie muziek te kunnen innemen. Daarom vindt je hier dagelijks een nieuwe post met muziek en een verhaal erbij, hopelijk met bemoedigend effect. Verwacht alle soorten muziek door elkaar: pop, jazz, klassiek, folk, rap, enzovoort...

Het schrijvers-team bestaat inmiddels uit Jeroen Swarte, Hoorwurm en Flower Ella; drie muziekliefhebbers met enige kennis van zaken, en een vriendelijke portie missionarissendrang.

dinsdag 5 mei 2020

Muziek tot leven (podcasts)

Ik twijfelde gisteren erg tussen een verhaal over Babi Yar en aandacht voor de podcastserie 'Muziek tot leven', maar toen bedacht ik me dat de tweede optie ook vandaag prima zou passen. 

De podcastserie 'Muziek tot leven' bestaat uit vrij korte (audio-)portretten van musici en componisten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het zijn verhalen van mensenlevens die door de oorlog getekend werden, hetzij door het feit dat ze Joods waren, in het verzet gingen of alles verloren door de oorlog. Bijna alle ten tonele gevoerde artiesten verheugen zich in een minder dan matige bekendheid. Een enkeling zal de violist Theo Olof nog wel kennen, of de harpiste Rosa Spier (was dat niet een verpleeghuis?), maar Hans Lachman, of Johanna Bordewijk-Roepman? Toch gaan achter al deze namen boeiende verhalen schuil van mensen die ondanks, en soms ook dankzij, de verschrikkingen van de oorlog toch in staat zijn geweest prachtige muziek na te laten. Sommigen laten het leven in de oorlog, maar velen overleven het en hebben gelukkig nog een lang werkzaam leven.

De serie is onder andere met behulp van de Leo Smit Stichting tot stand gekomen, en daarom neem ik aan dat ze ook met een podcast over deze componist aftrappen. Smit vertoeft in Nederland, Brussel en Frankrijk waar hij zich laat inspireren door de muziek van onder andere Poulenc en Stravinsky. Door zijn Joodse afkomst worden hij en zijn vrouw Lientje naar vernietigingskamp Sobibor, waar ze beiden omkomen. Zijn muziek krijgt lange tijd geen aandacht, maar wordt eind jaren '80 herontdekt, uitgegeven en uitgevoerd.



Maar ook Henriëtte Bosmans, een van de weinige vrouwelijke componisten, wordt mooi beschreven in een podcast met de subtitel 'Zonder muziek is het leven onnodig'Luister hier naar de podcast over Henriëtte Bosmans.


En over haar partner (in de jaren '20) Frieda Belinfante, beter bekend als celliste en dirigente, horen we in een andere podcast hoe ze werkzaam was in het verzet, Nederland ontvluchtte, en uiteindelijk in Amerika terecht kwam. Ook het hoorspel 'Geen noot is onschuldig' gaat over deze bijzondere vrouw. En als je nog meer interesse hebt in deze bijzondere vrouw, dan is er nog de film '... but i was a girl'. Vreemd dus dat er van haar geen composities te vinden zijn op YouTube.

Componist, musicoloog, docent en schrijver Marius Flothuis betekende veel voor het Nederlandse muziekleven. Ook hij werkte in het verzet, waarvoor hij in '44 in concentratiekamp Sachsenhausen terecht kwam. Gelukkig overleefde hij dat, en kon hij tot het einde van zijn leven in 2001 zijn muzikale leven voortzetten. Genoeg om aan hem ook een podcast te wijden.


En voor wie ook nog over andere dan Nederlandse componisten in oorlogstijd wil weten, is er de podcastserie 'Verboden - verjaagd - vergeten'.

Tot morgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten