Ruim 40 studio-albums; filmmuziek (o.a. “Dead Man” van Jim Jarmusch); samenwerkingen, o.a. met CSN (Crosby, Stills, Nash) en Pearl Jam; bijdragen bij o.a. The Monkees, Emmylou Harris, Joni Mitchell, Nils Lofgren etc., schepper van bloedmooie muziek, schepper van lekkere ruige muziek, schepper van teringherrie, milieuactivist, voorvechter van de rechten van Native-Americans, schrijver van 2 autobiografieën, activist voor de kleine boer (o.a. Farm Aid), fondsenwerver voor de Bridge School voor zwaar gehandicapte kinderen, mede-eigenaar van 7 aan model-treinen gerelateerde patenten, autogek... Neil heeft niet stilgezeten gedurende zijn leven.
Ik weet nog niet hoe ik het aan ga pakken dus het zal wel uitdraaien op de manier die Young voor zijn biografie gebruikt; beetje van dit/dat, beetje hap-snap, flashbacks en “oh ja”s etc..
Naast zijn 40+ studioalbums zijn er nog de uitgebrachte en niet uitgebrachte studio- en live-opnames uit zijn archief. Neil is bezig met een serie cd’s en boxen die uiteindelijk weer in de tientallen gaat lopen “The Neil Young Archives”. Singer-songwriter, country-rock, folk-rock, hard-rock, garage-rock, psychedelische-rock, R&R, hij doet het allemaal en altijd op zijn eigen manier. En ja, af en toe (de jaren ’80 b.v.) slaat hij de plank mis. Samen met zijn karakteristieke stemgeluid maakt dat, dat je hem altijd wel herkent.
We beginnen dan maar met een opname uit die serie, om er in te komen. Een opname uit 1985, uitgebracht in 2011, ‘Grey Riders’:
Buffalo Springfield was geboren.
De nu legendarische band maakte drie lp’s. Naast 'For What It’s Worth’ van Stills, komen de andere twee meest bekende nummers van Young.
Van hun tweede lp “Buffalo Springfield Again” uit 1967, ‘Broken Arrow’:
Twee memorabele nummers van deze eerstgeborene, het rocknummer ’The Loner’:
Hoorwurm
Geen opmerkingen:
Een reactie posten